· 

Hersendonor

Kan ik hersendonor worden?

Je hersenen decoderen de wereld voor jou in een milliseconde, iedere dag weer. Je hersenen zijn fascinerend, waarover je je iedere dag zou kunnen verbazen. Hersenen zijn mooi en kwetsbaar.

 

Als Eric Scherder, hoogleraar neuropsychologie en vaak in tv programma’s en op YouTube te zien, een aspect van de werking van de hersenen uitlegt, dan neemt hij mijn aandacht geheel in beslag. Regelmatig houdt hij hersenen in zijn handen van mensen die hun hersenen hebben gedoneerd om zijn uitleg te ondersteunen, natuurlijk met respect.

 

Algemeen is bekend dat je je organen kunt doneren. Maar minder bekend is dat je hersendonor kunt worden via de Nederlandse Hersenbank (NHB). Op de website https://www.hersenbank.nl kun je lezen hoe de werkwijze van de NHB is, wie zich kan aanmelden als hersendonor, hoe de obductie plaatsvindt en andere informatie. Voor de duidelijkheid: de hersenen worden dus voor onderzoek gebruikt, niet voor transplantatie.

Ik hoef niet na te denken over het worden van hersendonor, want ik heb een hersenbloeding gehad. Een van de redenen dat je geen hersendonor kunt worden. 

 

De anatomie van de hersenen zijn op de website van de hersenstichting goed beschreven, mocht je geïnteresseerd zijn: https://www.hersenstichting.nl/dit-doen-wij/voorlichting/werking-van-de-hersenen/anatomie/

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0