· 

Van kunststof naar zilver

 

Van kunststof naar zilver

 

Door mijn CVA functioneert mijn rechter schouder, arm en hand niet. Mijn beschadigde hersenen kunnen geen signalen meer sturen naar deze spieren. Deze gedeeltelijke verlamming heeft tot gevolg dat de spieren in een verkorte stand kunnen komen te staan doordat de spieren niet of nauwelijks meer worden gebruikt.

Om deze spierverkorting te voorkomen wordt er al snel een standaard orthese (meestal van kunststof) geadviseerd en aangemeten door verschillende revalidatie specialisten. Wat niet wordt medegedeeld is dat er ook ander soortige maatwerk ortheses zijn, zoals van leer, stof, zilver of een combinatie hiervan.

En zo begon mijn hand-avontuur alleen maar omdat ik voelde dat er meer moest zijn. Meer dan de standaard wat weliswaar een goede basis is, maar wat meer als vertrekpunt gezien moet worden om te zoeken naar passende hulpmiddelen die bij ieder persoonlijk past. Want ieder mens is anders en dat lijkt soms vergeten te worden. Zo ben ik gekomen tot het dragen van een “silversplint”, waarbij mijn intuïtie een grote rol heeft gespeeld.

In de tweede maand na mijn hersenbloeding in het revalidatiecentrum werd duidelijk dat mijn duim en vingers van mijn rechterhand lichte tot middelmatige spierspanning vertoonden en er bewegingsbeperkingen waren. Ik kwam vervolgens in aanmerking voor een Saebo Stretch. Het is een standaard dynamische rustspalk, en tegelijkertijd met een Frans mooi woord een prêt-à-porter brace, klaar om te dragen. 

Vanaf het begin werd ik niet blij van het dragen van deze handbrace. Mij werd geadviseerd om deze minimaal 6 uur per dag te dragen om verkorting van mijn spieren te voorkomen. De Saebo Stretch werkte niet voor mij. Naast dat het oncomfortabel was bleef mijn pink niet zitten en schoot er telkens uit. 

De tweede stap was om een spalk op maat te maken. Het werd een soort hard kunststof schaal waar mijn hand en pols in lagen. Maar omdat het van kunststof is, ademt het dus niet en voelde aan als een massief ding. Aangeraden werd er tijdens de nacht gebruik van te maken en ermee te slapen. Probeer maar eens te slapen met een harde kunststof schaal om je arm die je al niet kunt gebruiken, bovendien voelt het niet echt sexy, zo’n spalk. Ik werd er ook wakker door. Gebruik overdag was ook niet echt een optie omdat het je hindert in je dagelijkse bewegingen. En al snel belandde deze spalk ook achter in de kast naast de Saebo Stretch.

 

Wat je echter niet wilt is dat je spieren dusdanig verkorten dat het bijna niet meer mogelijk is om je vingers te kunnen strekken. Ik bleef daarom nadenken over een alternatief maar kwam hiermee niet verder. De specialisten kwamen ook niet met alternatieven, het bleef stil. Totdat ik naar een documentaire keek over kunstenares Marjon de Jong, Meester in de Japanse inktschilderkunst Sumi-e, over haar werk en leven (www.marjondejong.com). De documentaire “De Schoonheid van de Leegte” (ook te zien op haar website), boeide mij vanaf het begin tot het einde. In een van de eerste beelden zag ik dat zij een sierlijk zilveren sieraad om haar hand en duim droeg. Toen nog niet wetend dat het bij Marjon om een brace of orthese ging voor verlichting van pijn t.g.v. artrose. Mijn gevoel, mijn intuïtie speelde vervolgens hierin een belangrijke rol. Al mijn verschillende gedachten over een alternatieve brace vielen op hun plek. Ik wilde, net zoals ik bij Marjon ervaarde, positieve aandacht geven aan mijn aangedane hand. Een hand-orthese van zilver, die er uitziet als een sieraad, was voor mij de oplossing.

Direct na de uitzending heb ik een mail naar Marjon gestuurd en kreeg bijna onmiddellijk een informatieve en aardige mail als antwoord. Ze vertelde dat het ging om een brace voor artrose aan de duim. Verder gaf ze aan dat het bedrijf WeDesign de silversplint, de naam van deze orthese, voor haar heeft gemaakt.

 

Mijn partner en ik besloten daarom een bezoek te brengen aan WeDesign. We waren welkom om er te praten over mijn wensen en ideeën. We reden naar Arnhem, naar een rustige straat aan de rand van Arnhem en zagen het witte, bescheiden gebouw. We werden vriendelijk ontvangen. Opvallend was de werkplaats die een prominente plaats heeft, afgescheiden met grote ramen. Je blik viel automatisch op deze plek waar ze aan het werk waren. Wat een verschil in vergelijking tot de medische wereld, het ambacht straalt er vanaf (www.silversplints.com). 

 

Ik legde mijn vraag voor aan Wouter Engelshoven. Kan een silverplint passend om mijn hand gemaakt worden, zodat mijn spieren gestrekt zijn als alternatief voor een saebo stretch of een kunststof schalen brace? Hierin was Wouter duidelijk positief. Hij liet mij voorbeelden van zilveren ortheses zien. Al gauw werd duidelijk dat zij mij kunnen helpen aan een silversplint die er tegelijk ook fraai uitziet.

Met een positief gevoel gingen wij naar huis, we zagen de deskundigheid en liefde die ze voor hun vak hebben. De vervolgstap was om dit alternatief voor te leggen aan de revalidatiearts en de orthopedisch instrumentmaker. De revalidatiearts stond open voor deze suggestie en omdat we al de gesprekken hadden gevoerd met de “maker”, WeDesign kon het geformaliseerd en gemaakt worden.

 

Omdat je niet altijd alle mogelijkheden die er zijn voorgelegd krijgt, want een silversplint op maat gemaakt voor mijn hand en pols is niet gangbaar, was het fijn om van te voren onderzoek te doen en een bezoek brengen aan WeDesign.

Inmiddels maak ik bijna 1 jaar gebruik van de silversplint en heb er geen moment spijt van. Het verschil in gebruik tussen de “standaard” oplossingen en deze bijzondere maatwerk orthese is groot, beter. Uiteraard zou de perfecte oplossing zijn zonder hulpmiddel of ingreep maar tot nu toe draag ik de orthese met minder afkeer en draagt het bij aan positieve aandacht voor mijn hand en arm. 

 

Dit avontuur heeft mij geleerd om buiten de gebaande wegen te kijken. Neem de specialisten mee met je ontdekkingen en over het algemeen zullen ze daarin meedenken, bijdragen en geënthousiasmeerd worden.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Karin (dinsdag, 21 februari 2023 19:31)

    Mooi dat het naast een 'noodzakelijk kwaad' ook een sieraad is geworden, dat maakt het allemaal toch net iets leuker. En inderdaad loont het dus om zelf verder te kijken en onderzoek te doen naar de mogelijkheden !